Verslag bijeenkomst wijkpreventie Waubacherveld 2 november 2021

Bijeenkomst Waubacherveld wijkpreventie op 2 november 2021

Ten eerste wil ik iedereen die bij de bijeenkomst over wijkpreventie aanwezig was danken voor de komst. De opkomst in Bistro Socio was groter dan verwacht.

Arie Gramsma, Birgit Jansen (beide reeds enkele jaren aangesloten bij wijkpreventie Kerkrade-West) en Anja Snijders hebben informatie verstrekt en vragen beantwoord over de werking van wijkpreventie.

Graag wil ik de inhoud van de bijeenkomst met u delen:

Wat houdt wijkpreventie in uw buurt in?

Wijkpreventie is niet politieagentje spelen of boeven vangen, want de eigen veiligheid gaat voor alles. Wel is wijkpreventie burgerinitiatief met als doel het creëren en in stand houden van een veilige en leefbare buurt, door inzet van de buurtbewoners zelf en goede samenwerking met partners zoals onder andere de wijkmanager, wijkagent, politie en handhaving.

Dat betekent dat burgers de ogen en oren van de samenleving zijn door in groepjes van twee of drie personen door de wijk te lopen en ongeregeldheden op te merken en te melden. In de workshops, gegeven door de politie, leert men eerst hoe men hiermee moet omgaan en bij wie men moet zijn om dit te melden. Hoe dit verder wordt opgepakt, hangt af van de ernst van de situatie.

Welke zaken worden gemeld?

Zoals eerder vermeld betreft wijkpreventie het creëren van een veilige en leefbare omgeving met preventief en een sociaal aspect. Voorbeelden van zaken die gemeld kunnen worden zijn auto’s met vreemde kentekens, zwerfvuil of dumping (via Buiten beter app) en oneffenheden op de weg of zelfs een kapotte lamp. Maar ook het wijzen van inwoners op onveilige situaties, zoals bijvoorbeeld inkijk in woning.

 

Vragen van inwoners:

Wat is het loopgebied dat ik moet afleggen?

Het voorstel voor een loopgebied zou bijvoorbeeld het Waubacherveld en eventueel een deel van het centrum kunnen zijn.

 

Hoe vaak en op welke tijden moet ik lopen?

De tijden liggen niet vast, net zoals de dagen. Dit wordt in onderling overleg met de coördinator door de inwoners zelf bepaald. Hoe meer mensen deelnemen, hoe minder rondes men hoeft te lopen.

 

Welk signaal wordt er door wijkpreventie in een wijk afgegeven?

Doordat wijkpreventie in de wijken wordt ingezet, wordt een signaal afgegeven dat de buurt zich bezighoudt met veiligheid en preventie. Het wijkpreventieteam geeft namelijk informatie aan de buurt. Ook haalt het preventieteam informatie op in de wijk. Dus het mes snijdt aan twee kanten.

 

Ben ik veilig als ik een loopronde heb?

Tijdens de loopronde ben je nooit alleen. Ook heb je politie en handhaving achter de hand. Via een app sta je namelijk in directe verbinding met politie, handhaving en zelfs gemeente. Indien nodig zullen zij steun leveren of actie ondernemen.

 

Is het dragen van het wijkpreventiehesje tijdens mijn loopronde verplicht?

Het wijkpreventiehesje is een vorm van herkenbaarheid. Het wordt aanbevolen om het hesje te dragen. Echter is dit niet verplicht. Indien men zich op bepaalde plekken veiliger voelt zonder het hesje, is het zeker toegestaan om het niet te dragen.

 

Is uitbreiding van wijkpreventie in heel Eygelshoven een optie?

Het wordt aanbevolen om te starten in de wijk Waubacherveld en dit later uit te rollen naar andere wijken in Eygelshoven.

 

Hoe verder?

Het wijkpreventieteam Kerkrade-West heeft aangeboden zich beschikbaar te willen stellen om een tijdje mee te lopen met wijkpreventie in het Waubacherveld. Geïnteresseerden kunnen nadien bepalen of ze meedoen of niet.

 

Vervolgbijeenkomst

Ook is afgesproken dat er op korte termijn een vervolgbijeenkomst wordt georganiseerd waarbij gemeente (de wijkmanager), de wijkagent, politie en handhaving aanwezig zijn. De datum en tijd van deze bijeenkomst wordt via deze website en de buurtapp bekend gemaakt.

Uiteraard staat het u vrij om contact op te nemen met mij voor verdere informatie.

 

Download hier verdere informatie over wat er van u wordt verwacht en wat u van ons mag verwachten. Document is voorbeeld van wijkpreventieteam Kerkrade-West. De inhoudelijke informatie is hetzelfde.

 

Met vriendelijke groet,

 

Anja Snijders 2-11-2021

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *